HAKKOD
Filistin'e insani yardım sağlanmasına yardım edin

Dosya Sistemi ve URL Mantığı

HTML Dersleri > Dosya Sistemi ve URL Mantığı

Link oluşturmanın mantığını daha iyi anlayabilmeniz için dosya sitemi mantığını bilmenizde fayda vardır. Birazdan anlatacağımız örnekte sunucunun statik bir sunucu olduğunu düşünelim. Yani web sitesine istekte bulunduğumuzda yanıtın dinamik olarak değilde bir HTML belgesinden okunarak gönderildiğini varsayalım.

Örneğin aşağıdaki şekilde bir url adresi düşünün:

https://hakkod.com/dersler.html

Bu url adresini açmak için bir istek oluşturduğunuzda; isteğin ulaştığı sunucu, kendi sisteminde yer alan "dersler.html" belgesinin içerisindeki kodları size gönderilir.

Mesela aşağıdaki url'yi açmak için bir istekte bulunduğunuzda:

https://hakkod.com/dersler/notlar.html

İstek sunucuya gittiğinde sunucu kendi sisteminde yer alan "dersler" isimli klasör içerisindeki "notlar.html" belgesinin içerisindeki kodları size gönderir.

Aşağıdaki örnekte birden fazla klasör içerisinde bulunan bir belgeyi ele alalım. Örneğin:

https://hakkod.com/dersler/kodlama/acilis.html

Fark ettiyeniz "açılış.html" yerine "acilis.html" yazdık. Bunun sebebi Türkçe karakter kullanmanın dezavantajları olduğundan dolayıdır. Bu dezavantajlardan birisi arama motorlarının sonuçlarında daha altlarda gözükmektir. Yukarıdaki url adresine istekte bulunduğumuzda (https://hakkod.com/dersler/kodlama/acilis.html) "dersler" klasörünün içerisinde yer alan "kodlama" klaörünün içerisindeki "acilis.html" belgesinin içerisindeki kodlar size gönderilir.

Peki aşağıdaki gibi direkt olarak alan adına istekte bulunulduğunda ne olur?

https://hakkod.com/

Bu durumda "index.html" isimli html belgesi içerisindeki kodlar size gönderilir. Bu belgeyi anasayfa olarak düşünebilirsiniz. hakkod.com alan adından sonra gelen slaş (/) kökü belirtirtir. Köke ve bir klasöre direkt istekte bulunulduğunda index.html çalışır.

index.html'in az bilinen kullanım metodlarından birisi de diğer klasörlerde bu metodu uygulamaktır. Mesela biz sitemizde https://hakkod.com/iletisim.html şeklinde bir url kullanmak yerine https://hakkod.com/iletisim/ şeklinde bir url adresi kullandık. Bu mantıkta url'nin son karakteri slaş (/) olduğu için "iletisim" klasörü içerisinde yer alan "index.html" belgesi size gönderilir.

Bu anlattığımız mantık statik bir sitenin çalışma prensibidir. Eğer sunucu tarafında bir kodlama dili kullansaydık o zaman yanıtları dinamik olarak oluştururduk.