HTML Nasıl Çalışır
Bu derste HTML'in nasıl çalıştığına dair temel bir bilgi sahibi olacaksınız.
Bilgisayarımızdaki dosya sistemi en basit tabiriyle belgeler ve klasörlerden oluşur. Mesela not belgelerinin uzantısı ".txt" şeklindedir. Çalıştırılabilir uygulamaların uzantısı ".exe" şeklindedir. Tabii ki bu işletim sistemine göre değişiklik gösterebilir. Mesela linuxta ".exe" yerine ".AppImage" veya ".sh" vb. olabilir.
Bilgisayarınızın masaüstünde bir not belgesi görüyorsanız ve sadece not belgenizin adı gözüküyorsa o zaman bilgisayarınızdaki dosya uzantılarını göster seçeneği gizlenmiş demektir. Bu seçeneği açmak için bu resmi kaynağı kullanabilirsiniz.
Dosya uzantılarının mantığı hangi belgenin ne şekilde açılacağını önceden bildirmektir. Örneğin sonu ".txt" olan belgeler not belgesi vb. bir yazılım ile otomatik olarak açılırken. ".exe" uzantısına sahip belgeler ise işetim sistemi tarafından çalıştırılırlar. Sonu ".png",".jpg",".jpeg" vb. olan belgeler ise görsel görüntüleme yazılımları ile açılırlar.
HTML belgelerimizi uzantısı ise ".html" ve ".htm" şeklindedir. Fakat genellikle en çok ".html" kullanılır. Aslında bilgisayarımızdaki tüm belgeleri not belgesi ile açabiliriz. Önemli olan not belgesi ile açtığımızda anlaşılır olup olmadığıdır. Bir görseli de not belgesi ile açabilirsiniz ama göreceğiniz tek şey karmaşık karakterlerdir.
HTML belgeleri de aynı not belgeleri gibi metin tabanlıdır. Yani bir not belgesine html kodu girebilir ve sonrasında bunu farklı kaydet diyerek dosyanın sonuna ".html" yazarak HTML belgesi formatına getirebilirsiniz. Böylece ".html" uzantılı bir belgeyi çalıştırdığınızda not belgesi yerine tarayıcıda açılacaktır.
Bir sonraki derste kodlarınızı girmeniz için gerekli yazılımın kurulumunu anlatacağız. Bu yüzden not belgesi ile HTML kodu girmeye çalışmanıza gerek yoktur. Çünkü HTML kodlarımızı daha verimli ve daha hızlı bir şekilde girebilmek için kullanacağımız yazılımlar vardır. Bu yazılımlara kodlama editörü denilmektedir.