Meta Taglar Nedir
Meta taglar (meta etiketler) önemli bilgileri tarayıcıya ve arama motorlarına bildirmek için kullanılır.
Bir önceki dersimizde anlattığımız gibi kendi cihazınızda site kodlarken Türkçe karakterler tarayıcıda düzgün gözükmez. Bunun sebebi varsayılan olarak ASCII karakter setidir demiştik. Çünkü ASCII karakter setinde Türkçe karakterler bulunmaz. Bunun için tarayıcıya Türkçe karakterleri kullanacağımızı bildirmek için UTF-8 karakter setini kullanırız.
UTF-8 karakter setini kullanabilmek için ise head etiketleri içerisine <meta charset="UTF-8"> yazarız. Şimdiye kadarki derlerimizde yazmamıştık ve düzgün gözükmüştü. Çünkü aslında arka planda bu kod çalışmaktaydı.
Bazı editörler bu kodu yazmasanız bile belgenin karakter setini otomatik olarak UTF-8 olarak ayarlarlar ve böylece Türkçe karakterler tarayıcıda düzgün bir şekilde gözükmüş olur. Fakat bu doğru bir çözüm yöntemi değildir. Doğru olanı <meta charset="UTF-8"> kodunu kullanmaktır.
Fark ettiyeniz meta etiketimizi tekrardan kapatmadık. Meta etiketi standart bir şekilde kapatılmayan istisnai etiketlerden bir tanesidir. Meta etiketini isterseniz sağ ok (>) ile isterseniz de slaş sağ ok ile (/>) ile kapatabilirsiniz. Aşağıdaki her iki kullanım yöntemi de doğrudur.
<!doctype html>
<html>
<head>
<meta charset="UTF-8">
</head>
<body>
<h1>15 Temmuz</h1>
<p>Unutmadık! Unutmayacağız! Unutturmayacağız!</p>
</body>
</html>
<!doctype html>
<html>
<head>
<meta charset="UTF-8"/>
</head>
<body>
<h1>15 Temmuz</h1>
<p>Unutmadık! Unutmayacağız! Unutturmayacağız!</p>
</body>
</html>
Çok fazla meta tag (meta etiketler) bulunmaktadır. Zamanı geldikçe bunları tane tane anlatacağız.