HAKKOD
Filistin'e insani yardım sağlanmasına yardım edin

Web Developer Yol Haritası

Temel bir web sitesi kodlayabilmek için ilk önce HTML öğrenmelisiniz. Kısaca HTML tüm web sitelerinin temelinde yer alan bir işaretleme dilidir. Yani HTML ile web sitemizde bulunan paragrafları, butonları, listeleri, tabloları vb. oluştururuz.

HTML ile web sitemizi oluşturduktan sonra CSS ile web sitemizin tasarımını yaparız. Örneğin HTML ile oluşturduğumuz butonun rengini, boyutunu vb. özelliklerini CSS ile kodlarız.

HTML ve CSS temel ve iyi bir tasarıma sahip web sitesi kodlamak için yeterlidir. HTML ve CSS'in mantığını öğrendikten sonra daha hızlı tasarım yapmak ve hazır nesneleri kullanmak için Bootstrap öğrenmelisiniz.

Kullanıcı etkileşimli web siteleri geliştirmek için JavaScript öğrenmelisiniz. Böylece kullanıcı bir butona tıkladığında herhangi bir görevi yerine getirme veya işlem yapma özelliği ekleyebilirsiniz.

Tüm bunlardan sonra daha gelişmiş web siteleri kodlayabilmek için örneğin kullanıcıların hesap oluşturabileceği, giriş yapabileceği, birbirlerine mesaj gönderebileceği veya dosya paylaşabileceği sistemler kodlayabilmek için Node.js ve SQL öğrenmelisiniz. Zaten JavaScript'deki kodların neredeyse tamamı Node.js'de de olduğu için kısa sürede Node.js öğrenebilirsiniz.

Örneğin HTML kullanarak ilk önce kullanıcının giriş yapabilmesi için bir sayfa oluştururuz. Aradından oluşturduğumuz bu sayfayı CSS ile iyi bir tasarıma kavuştururuz. Ardından kullanıcı giriş yap butonuna bastığı zaman verileri sunucuya göndermeden önce JavaScript ile kullanıcının kendi cihazında ön kontrol yaparız. Böylece sunucuya gereksiz istek gitmesini engellemiş oluruz. Tabiki bu kontrollerin aynısını sunucu tarafında da yapmamız gerekmektedir. Çünkü bizim yazdığımız HTML, CSS, Bootstrap ve JavaScript kodları istemcide yani kullanıcının kendi tarayıcısında çalışır. Eğer Node.js ile yani sunucu tarafında güvenlik önlemi almazsak istemcide JavaScript ile yaptığımız kontroller hiçbir şey ifade etmez.

Butona tıkladığımızda forma yazdığımız veriler (kullanıcı adı, parola vb.) sunucuya yani Node.js ile yazdığımız yazılıma gönderilir. Örneğin kullanıcı hesap oluşturma işlemi yapıyorsa kullanıcının bilgilerini veri tabanına SQL ile kaydederiz. Ya da kullanıcı giriş yapıyorsa böyle bir kullanıcı olup olmadığını varsa parolasının da eşleşip eşleşmediğini yine Node.js ile veri tabanına bağlanarak SQL ile kontrol ederiz. Yani SQL verileri depolayabileceğimiz, düzenleyebileceğimiz, listeleyebileceğimiz vb. daha birçok işlem yapabileceğimiz bir sistemdir.

Bu anlattıklarımızı öğrenenlere Full Stack Web Developer denilmektedir. Çünkü bu kişiler (aynı zamanda bizim uzmanlık alanımız da budur) hem web sitesini tasarlarlar, hem sunucu tarafını yani Node.js, PHP, ASP.NET gibi bunlardan herhangi birisi ile sunucu tarafını kodlarlar. Aynı zamanda sunucu ile veri tabanını arasındaki iletişimi de sağlarlar. Fakat bu projenin gözükmeyen ve tasarım içermeyen kısmıdır. Çünkü herşey arka plandan olur.

Kullanıcının bizzat gördüğü ve etkileşimde bulunduğu kısmı kodlayanlara ise Front End Developer denilmektedir. Bu kişiler sadece sitenin tasarımından sorumludurlar. Yani verilerin sunucuya gönderilince işlenmesinden vb. sorumlu değillerdir.

Backend Developer'lar ise tasarımdan sorumlu değillerdir. Onların görevi veriler sunucuya gönderilince verileri işlemek, veritabanıyla iletişimi ve sorguları sağlamak en sonunda ise verileri istemciye yani kullanıcıya geri göndermektir.